RAPPORTER

“The measured heat transfer coefficient of the wall with the foam glass was about 30% better than the wall with the wood fiber insulation

The foam glass also show a more stable performance with varying outdoor conditions”

– ITAI DANIELSKI (UMEÅ university)

 
 

Measurements of heat transfer coefficient of external walls with different insulation materials

This study has two main goals: (I) to compare the heat transfer coefficient of external walls with two different insulation materials: wood fibres and foam‐glass; and (II) to evaluate the heat flux sensor as a tool for measuring heat transfer coefficient of buildings.

Two case studies of detached houses were studied. Both are located in Juniskär, south of Sundsvall.

Nedenfor kan du laste ned rapporten utført av Mittuniversitetet (MID SWEDEN UNIVERSITY)

 

Energieffektive bygg i kaldt klima

Prosjektet energieffektivt bygg i kaldt klima er en feltstudie der 6 nybygde lavenergihus i Umeåregionen ble evaluert. Fire bygg er villaer og to bygg er leilighetsbygg som ligger fra Sikeå i nord til Nordmaling i sør.

Byggene er utstyrt med trådløst måleutstyr for å verifisere energiytelsen til hele bygget ned til komponentnivå. Det er også montert målere for fuktighet og temperatur i luft og klimaskall hvor sistnevnte er plassert på ulike dyp i konstruksjonen.

Formålet med studien er å undersøke bygningenes energiytelse og hvilke risikoer det er ved å bygge lavenergihus i kaldt klima. Gjennomførte fukt- og temperaturmålinger i konstruksjonen i dag viser ingen tegn til råte- eller muggangrep, men lengre måletid er nødvendig fordi fukttransport er en langsom prosess.

Nedenfor kan du laste ned rapporten utført av ENERGIMYNDIGHETENUMEÅ UNIVERSITETUMEÅ KOMMUNE

 

Utgraving av isolasjonsmateriale forårsaket av stokkmaur
(Camponotus ligniperda, årevinger; maur)

Totalt 2250 Camponotus ligniperda‐arbeidere og 120 maurlarver ble brukt i tre eksperimenter som undersøkte evnen til å motstå utgraving og reirbygging til isolasjonsmaterialene ekspandert polystyren (EPS), ekstrudert polystyren (XPS) og Foamglas.

I de tre eksperimentene undersøkte man tiden som gikk med før utgravingen ble påbegynt, skadeomfang etter fem dagers utgraving og effekten av økt temperatur på utgravings nivået. EPS og XPS ble gravd ut av maurene og hadde like egenskaper når det gjaldt evne til å motstå på begynnelse og etablering av reir. Foamglass ble ikke utsatt for reirbygging og var betydelig mindre påvirket av maurene med hensyn til fjernet vekt, relativt tap av isolasjonsmateriale, utgravd område og reirets kategori poengsum.

Nedenfor kan du lese mer om rapporten fra NORSK FOLKEHELSE INSTITUTT